Още не е започнал официално летния сезон, но времето все повече ни напомня, че лятото е съвсем близо. Защитата от слънчевите лъчи трябва да е една от вашите задължителни стъпки в дневната ви рутина и ето защо днешната публикация е посветена точно на това.

10 неща, които трябва да знаете за слънцезащитата

Продукти със защитенен фактор SPF 15 защитават около 94% от UVB лъчи; продукти фактор SPF 30 защитават около 97% от UVB лъчи; продукти с фактор SPF 45 предпазват около 98% от лъчите.


Минералните слънцезащитни продукти обикновено включват съставки като цинков оксид или титанов диоксид, които създават физическа бариера за защита на кожата от слънцето.


Слънцезащитни продукти използват един или повече химикали, включително оксибензонат, авобензонат, октисалат, октокрилен, хомосалат и октиноксат.


SPF е способността на слънцезащитните продукти да блокират UVB лъчите, които могат да причинят слънчеви изгаряния и UVA лъчи, които могат да причинят по-дълбоко увреждане на кожата.


Повечето слънцезащитни продукти имат дълъг срок на годност, но винаги проверявайте продукта, за да сте сигурни, че е още годен за употретреба. Или следете стикера означаваш колко месеца след отваряне продукта е добър за употреба.

Избягвайте съставките като оксибензонат, синтетичен естроген, който прониква в кожата и може да създаде хормонен дисбаланс или да предизвика алергични кожни реакции.


Повторно поставяне на слънцезащитни продукти приблизително на всеки два часа или след плуване или изпотяване, съгласно указанията на опаковката.


Избягвайте излагане на слънце в часовете между 13 ч -16 ч, когато UV лъчите са най-силни.


Добре е да нанесете слънцезащитният продукт 20 минути преди да се изложите на лъчите, така кожата ви ще е защитена от ултравиолетовите лъчи.


Повечето хора не осъзнават, че подходящото количество слънцезащитни продукти за цялото тяло е от 2 до 3 супени лъжици за възрастен.

Нанасяйте редовно слънцезащитен продукт, защото дори и да си мислите, че слънцето не е силно след време може да се появят лунични или пигментни петна. На пазара има голямо разнообразие от продукти както за лицето, така и за тялото. Може да избирате между продукти с цвят или без, спрей или стандартни кремове. С по-нисък или по-висок фактор. Повечето марки вече имат и фон дьо тени със слънцезащитен фактор като например City Radiance на Bourjois, за който може да прочетете тук

Не си мислете, че ако сте направили тен преди това сте предпазили кожата. Посещението на солариум увеличава риска от появата на меланом, рак на кожата с 60 %

Не подценявайте слънцето – знам, че е хубаво, но може и да е много коварно. Лятото е моя любим сезон и когато се стопли се чувствам наистина мноооогоооо добре. За мен няма топло време, може би ми се случва за 3-4 дена през август. 🙂

🙂 Радвайте се на лятото и слънцето и не пропускайте да се мажете 🙂


Продуктите от снимката са:

  • Anene – тониран крем SPF 50, повече инфо тук
  • Daylong Baby минерален защитен крем за чувствителна кожа SPF 30, повече инфо тук