Едва ли има човек, който да не обича пролетта. Тя е един от символите на новото начало и пробуждането на душата и позитивните чувства и мисли. След нея идва още по-приятното лято –  моя любим сезон. 🙂
Астрономически тя започва с пролетното равноденствие (около 21 март в Северното полукълбо и 23 септември в Южното) и свършва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември в Южното).

Дните стават по-топли, слънцето грее приятно и ние се припичаме на него. Е аз обичам слънцето и топлото през цялото време от годината дори и когато е 40 градуса, но това е си е лично мое предпочитание и може би на още един човек 🙂

Реших днес да споделя с вас някои идеи какво можете да направите през пролетта, нещо като списък май, ама без номерация 🙂 Ще ме извинете за хаотичността, но ми е пролетно.

Ще започнем от най-баналните неща, които трябва да направите през пролетните месеци, а те са:

  •  да почистим жилището си, да изперем и приберем част от зимните си завивки, прозорци и т.н. досещате се 🙂
  • да измием и намажем зимните обувки и ботуши, и да ги приберем;
  • да подредим гардероба си като извадим някои по-тънки дрехи.

Може да си купум красиви теменужки и да ги сложим в сандъче на балкона. Ако нямате балкон може да си купите само една и да си я сложите в саксия да ви радва с красивия си цвят.

Друго, което може да направите за цветята си е да присадите тези, които имат нужда. Пролетта е най-подходящия сезон за тази дейност. Важно е да преместите растението в саксия, която е с един размер по-голяма от настоящата. По този начин вашето растение със сигурност ще понесе смяната и няма да умре. Дори и да ви изглежда, че има много корени не го местете в много по-голяма саксия.

Може би едно от най-приятните неща в пролетта е покупката на нови свежи дрехи. Гардероба ни придобива малко по-цветен вид. Започваме да носим по-отворени обувки и имаме все по-голяма нужда от слънчеви очила.

Друго приятно нещо в пролетта е промяната в начина ни на хранене. Започват да се появяват по пазарите и магазините зелени и свежи продукти като спанак, коприва, салата и репички. Сгответе си някоя лесна лека манджичка като супа от спанак или спанак с ориз, а защо не салата със спанак и киноа.

Не забравяйте усмихвайте се по-често, носете слънцезащитен крем и се грижете за здравето си като се храните здравословно и мислите позитивно.