Ако не знаете още какво е пилатес и колко добре се отразява на тялото в следващите няколко поста ще ви запозная 🙂 Аз самата тренирам пилатес вече близо три години и този спорт или гимнастика стана неразделна част от живота ми. Независимо колко време ще отделите за тренировки ще усетите благоприятните ползи от пилатеса. Той намалява болките в гърба, подобрява гъвкавостта, тонира и като цяло подобрява здравословното ви състояние.

Повечето зали осигуряват постелки за груповите занимания, но те се използват от много хора и от хигиенна гледна точка е по-добре да имате своя собствена постелка за пилатес. Така ще сте сигурно, че няма да си докарате някой кожен проблем като бонус.

При избора на подходяща постелка за пилатес трябва да обърнем внимание на някои основни неща:

  • Дебелина
  • Дължина
  • Материал
  • Комфорт

Дебелина

Постелките за йога и пилатес имат една основна разлика дебелината. Тази разлика се основава на типа на упражненията, които се изпълняват при йогата и пилатеса. При йогата голяма част от упражненията са в изправено положение и баланс, и затова постелката за йога трябва да е по-тънка. При пилатеса голяма част от упражненията на постелка се изпълняват в легнало положение по гръб или корем. Има определена група упражнения в пилатеса, които целят да подобрят мобилността на гръбначния стълб и, ако постелката ви е за йога рискувате да се нараните.  Според производителите на постелки стандарната дебелина на постелката за пилатес трябва да е 6 мм. Но според повечето практикуващи пилатес оптималната дебелина на постелката трябва да е в границите между 8 мм – 15 мм. Аз в момента тренирам с постелка с дебелина 15 мм и единствено, което може да се отбележи като недостатък е, че упражнения, при които има баланс трябва да изпълнявам без постелка. Ако желате постелката ви да е подходяща и за йога, и пилатес трябва да се спрете на дебелина между 4 мм и 6 мм. Но когато тренирате пилатес ще е добре да постилате постелката си над тази, която се предлага в залата, така ще сте сигурни, че няма да нараните гърба си.

Дължина

Дължината на постелката също има значение при избора на правилната пилатес постелка. Има много упражния при пилатеса, при които тялото трябва да е добре разположено на постелката и никой не иска посредата на упражнението главата му да се окаже на твърдия под. Затова изберете подходяща дължина, която да е една идея по-голяма от вашия ръст.

Материал 

Самия материал, от който е изработена постелката не е от такова значение, от значения са качествата, който има той – разтегливост, плътност и повърхността на постелката (гладка или грапава).  Отново трябва да обърнем внимание дали искаме да използваме постелката само за пилатес или искаме тя да е подходяща за йога. Постелката за пилатес трябва да по-плътна, за да сме сигурни, че осигурява достатъчно стабилност на гръбначния стълб. Грапавите постелки са по-подходящи за йога, но винаги може да изберете постелка, която има две лица и да изберете подходящото според вашите желания. Добре е да не е много разтеглива, защото при определени упражнения това ще ви затрудни допълнително, а и може да загубите баланс.

Комфорт

На последно място, но не и по важност, това е нещо, което зависи от самия човек и неговите предпочитания към постелката. За един една постелка може да е тънка, за друг тя може да е добре. Предполагам, че след като прочетете поста ще може да изберете с лекота подходящата постелка за вас.

постелка за пилатес

Според мен е добре да инвестирате малко повече в постелка, ако сте решили да се занимавате с пилатес. Ако не сте сигурни, че това е вашия спорт винаги в началото може да използвате кърпа, която да постилате върху постелката осигурена от залата. Спортните магазини често пускат промоции и така може да се сдобиете с хубава постелка на изгодна цена.