Този пост е част от рубрика, която ще включвам моите любими брандове – Favorite brands. В нея ще споделям информация за марката, нейната история и впечатленията ми от продуктите, които предлага на компанията. Рубриката ще включва различни брандове за дрехи, козметика, храна и т.н.
Ще стартирам с един от любимите ми брандове. Най-любимият – H&М 

H&M e компания създадена през 1947 г в Швеция от Ерлинг Персон. Той решава да създаде марката след пътуване до САЩ. Той иска да създаде компания, която да предлага достъпни дамски дрехи в Швеция. Марката стартира с името “Hennes” (от шведски език означава нейни).

21 години след като е създадена компанията Персон се обединява с Мауритц Уйдфорс и името се променя на  “Hennes & Mauritz” (H&M)

49 години по-късно едва ли има човек (е може би баба ви 🙂 ), който да не е чувал за марката. H&M има 4351 магазина в Азия, Европа, Австралия и САЩ, с над 800 фабрики. Компанията се старае да се отличава от конкурентите си чрез печеливши колаборации със дизайнери от висшата мода. По този начин създава дрехи и аксесоари на достъпни цени, така се докосвате до дизайнери като Кензо, Стела Макартни и Карл Лагерфелт. Една от причините поради, която харесвам толкова много H&M е, че са социално отговорна компания, която се грижи за природата, рециклира и е един от най-големите производители на органичен памук. Зад красивите дрехи, които създават има и благородни каузи, които следват.

В групата на H&M се включват още няколко бранда като Divided, Logg, Monki, & other stories, cheap Monday и weekday.

H&M имат колаборации с едни от най-успешните дизайнери от висшата мода. Последната колаборация на бранда беше с дизайнера Кензо.

Други любопитни факти, които научих за марката докато подготвях този пост са:

  • най-добрите дни за пазаруване в магазините са Вторник и Четвъртък, тогава получат новата стока;
  • понякога марката изпраща купони с отспъпка при он-лайн пазаруването;
  • ако поръчаш даден продукт и не отговоря на размера ви, може да го върнете в магазина;
  • H&M е втория бранд по-големи в света след Intidex, компанията, която произвежда Zara;
  • 50% от служителите в H&M са жени.

Определено това е любимата ми марка дрехи. Може би това е единствената марка, от която имам както бельо, така и връхни дрехи и обувки. Наскоро си купих и някои четки за грим от марката и от тях съм доволна 🙂 Не мога да кажа, че всичко с марка H&M е супер качествено, но едва ли има компания, която да произвежда конфекция и абсолютно всичко да е качествено. Харесвам дрехите, които предлагат и ще останат една от най-предпочитаните марки, която купувам.