Преди не бях почиствала тялото си със скраб, но след като веднъж го направих това стана задължителен ритуал под душа един или два пъти седмично. Можете да си приготвите сами скраб за тяло или лице във вкъщи като използвате няколко прости съставки като захар и сода.

DIY body and face scrub

Захарен скраб за тяло


За скраб за тяло ще са ви нужни следните съставки:

Душ гел – аз използвах с аромат на лавандула
1 ч.ч. захар или кафява захар
1/4 ч.ч. кокосово масло
1-2 с.л. какаово масло
4-5 капки масло от лавандула или друго, според вашия вкус

Добавянето на душ гел е пожелание. Аз го правя, защото прави текстурата на скраба по кремообразна. За предпочитане е душ гелът да е прозразчен. Може да съобразите ароматните масла с аромата на душ гела. Например да използвате цитросов душ гел и да си добавите масло от лимон или портокал. Така ще се направите освежаващ енергиен скраб за тяло. Основните съставки са захар, кокосово и какаово масло. Ако не ви допада аромата на кокосовото или какаовото масло може да ги замените със зехтин и масло от шей. Хубавото на този вид скраб е, че може да импровизирате и да променяте съставките. Да смените е захарта с кафе. Само да ви предупредя, че кафето може малко да оцвети кожата ви затова аз предпочитам да използвам захар.

DIY body & face scrub

Скраб за лице от сода бикарбонат


За скраб за лице ще са ви нужни следните съставки:

Измиващ гел – аз използвах за чувствителна кожа.
2-3 с. л. сода бикарбонат
1-2 с. л. кокосово масло
1 с.л. какаово масло
4-5 капки масло от лавандула или друго, според вашия вкус

Едва ли има жена, която да не почиствала лицето си със сода и да не знае колко полезни качества има тя. Най-лесният начин да си направите пилинг е да вземете малко в ръцете си да обтриете лицето си или Т-зоната, ако сте с чувствителна кожа като мен. Но бъдете внимателни, защото много лесно може да прекалите и да разраните лицето си. Точно поради тази причина добавих измивен гел към моя скраб. Може да използвате такъв, който не използвате толкова често така ще влезе в употреба.

DIY body and face scrub

Винаги може да си направите скраб за лице само със сода или скраб за тяло само със захар и душ гел, без да са ви нужни други съставки. Ексфолирането на кожата на лицето и тялото е важно нещо, защото я почиства в дълбочина и подпомага обновяването й, подобрява кръвообращението и ви зарежда с енергия. Като малка спа процедура във вкъщи, чрез която може да релаксирате или да се освежите, вие сами избирате. За още рецепти за домашна козметика може да разгледате моя пинтерест тук

А вие каква козметика си приготвате във вкъщи?  😉