Това е първият пост от катогоририята Fitness и в него съм направила кратък списък на основните неща, които трябва да знаете когато решите да тренирате.5 things in workout

1)  Облечете се удобно. 
Никой не е казал, че трябва да сте облечени по-последна дума на модата от най-скъпите марки и с най-скъпите маратонки целта е да ви е удобно. Може да си намерите прилична екипировка вече почти навсякъде, почти всички марки започнаха да предлагат облекла за спорт. Аз мога да ви препоръчам Decathlon. Там ще намерите голям асортимент от облекла и обувки за спорта, който сте избрали да тренирате.

2) Загрейте в началото на тренировката.
Много важно нещо е в началото на всяка тренировка да загреете за 5-10 минути. По-този начин ще подготвите тялото си за предстоящото натоварване и ще избегнете травми. Никога не пропускайте загрявката, дори и за 2 минути пак е от полза.5 things in work out

3) Stretch или разтягане
Така нареченото разтягане е в края на всяка тренировка. Времетраенето му е 5-10 минути като то включва разтягане на мускулите, които сте натоварили по време на тренировката. По този начин мускулите запазват своята разтегливост и придобиват издължена и правилна форма. Стречингът в още важен и за мускулната треска чрез него тя се редуцира. Внимавайте да не прекалите с разтягането – НИКОГА не трябва да изпитвате болка, при стречингът трябва да ви е приятно.

5 things in work out

4) Хранене
Правилното хранене в много важно, за да се чувствате добре в тялото си и да получавате правилните резултати от тренировката. Добре е преди тренировка да сте се нахранили и да сте сити, за да имате сили да тренирате. Хапнете 1-2 часа по-рано и за предпочитане е да е нещо по-леко.

Друго много важно нещо е така наречения “контрол на порциите”, което означава да не прекалявате с количеството на храта, която изяждате. Аз не мога да кажа, че винаги се справям с това, но се опитвам 🙂

5) Поставяйте си реални цели
За да сте доволни от тренировката и да се чувствате мотивира и тонизирани си поставяйте реални цели. Не очаквайте, че веднага ще видите плосък корем и цифра на кантара с 5 кила надолу. Трябва да сте търпеливи и да тренирате. Не казвам, че трябва да се вманиачавате тренирайте толкова колкото искате. Но за да постигнете резултатите, които желаете трябва да сте постоянни.

5 things in work out

Надявам се да ви харесат моите съвети, които да спазвате когато тренирате. Не е важно колко тренирате и какво. Просто се движете, защото движението наистина е живот. По този начин държите тялото си във форма и то е здраво, готово да се справи със всички предизвикателства в този забързан живот.