Знаете ли, че според последни проучвания жените в Корея използват повече от 14 продукта при грижата за лицето си. Е днес няма да изброявам всички тези продукти, но като се замисля това е голямо бройка 🙂 Може би някой ден трябва да направя пост за това. Темата на днешния пост е така нар. “втора” стъпка в грижата за кожата, а именно тоника за лице.

Ето ги 5-те причини поради, които да използвате тоник в грижата за вашето лице:

1. Премахва остатъците от гримът. По начало тоникът за лице се използва като допълнителна стъпка при почистването на лицето. Ако не сте измили добре лицето си и са останали някакви следи от грима, то тоникът ще отстрани всичко останало.

2. Премахва допълнителното омазняване на кожата, което причинява акне. Тоникът за лице отстранява допълнителното омазняване на кожата, което води до запушване на порите и образуване на черни точки, и пъпки. Ако сте с проблем кожа и използвате тоник, който съдържа гликолова киселина или салицилова ще отстрани себума и ще направи кожата ви по-чиста и ще намалите риска от образуване на черни точки.

3. Тоникът помага за възстановяването на pH-то на вашата кожа. Тоникът за лице има много ползи, но една от основните е да нормализира pH-то на вашата кожа. Нормалното pH на кожата е 5.5, но с почистването на лицето със сапун можем да намалим pH-то, което от своя страна предизвиква изсушаване на кожата или допълнително омазняване.

4. Тоникът свива порите. Почистването с тоник свива порите на лицето, което прави кожата да изглежда по-гладка и затруднява влизането на мръсотии в порите.

5. Tоникът осигурява допълнителна хидратация за вашето лице. Хидратиращите тоници (които аз ползвам предимно, защото кожата ми е смесена към суха) добавят екстра хидратация за кожата на лицето. Затова когато сте изложени на условия, които изсушават кожата ви е добре да почиствате с хидратиращ тоник.

И един бонус, който открих след проучване какъв тип тоник за лице да използвам аз 🙂 Тоникът за лице предпазва допълнително през лятото. Известно е, че през лятото кожата се поти повече, което води до полепване на мръсотия и бактерии по нея и от там до пъпки и черни точки. Ето поради тази причина е добре да почистваме допълнително лицето си.