Всеки има мечта да посети някое далечно място, за което бленува и се надява някой ден да види на живо. Място, което ще остави траен спомен както за сетивата, така и за сърцето и душата. С всеки изминал ден ви се струва, че лятната отпуска в все по-близо и нямате търпения да се отпуснете на някое място в планината или на морския бряг, а може би на някоя пейка в чуждестранен музей. Е аз ви предлагам една селекция от места, за които може да мечтаете да видите някой ден. 10 летни дестинации

Някои от идеите заимствах от Дженифер Смит и нейния пост, който може да видите тук

10 летни дестинации от твоите мечти
photo via gray malin

Сидни, Австралия

Този далечен град,  в който лятото продължава цели 9 месеца винаги има специално място в сърцето ми. Надявам се един ден да имам възможността да го видя. Казват, че всичко е различно в Австралия, хората са приветливи и усмихната може би заради климата, кой знае.

10 летни дестинации

Париж, Франция

Дали има човек, който да не знае този град изпълнен с романтика и тази френска лекота. Един от символите на Париж е Айфеловата кула, а знаете ли, че всъщност тя изобщо не е любимка на французите, но са свикнали с нея, защото привлича туристи. Друг интерес факт е, че оригинала на Статуята на Свободата се намира в Париж.

10 летни дестинации

Петра, Йордания

Спомняте ли си този град от филм “Индиана Джоунс”, розовочервеният град някога е бил важна търговска точка, обграден от високи планини, достъпен единствено през тясно дефиле, запазен до днес. Включен е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

10 летни дестинации

Язовир Доспад, България

Това място, което ще спре дъха ви се намира тук в България в красивите Родипи. Разположен на 1200 m надм. височина, площта му е 18,3 km² и е сред най-големите по площ и обем в България. Язовирът е дълъг 19 km и широк около 3 km, разположен в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен път между градовете Сърница и Доспат.

Дворецът Пена, Синтра, Португалия

Този красив замък, който сякаш е излязъл от  филмче на Дисни се намира в португалския град Синтра, за който Байрон възкликва в едно свое писмо: „Градчето Синтра в Естрамадура е може би най-красивото в света”. Синтра се намира на 30 километра западно от португалската столица Лисабон, малко преди Старият континент да се потопи в Атлантическия океан в най-западната си точка – Кабо да Рока. Португалия е страна, в което може да откриете много красими кътчета, но това наистина си заслужава да се види.

10 летни дестинации

Исландия

Исландия е островна държава в северната част на Европа и на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия. Островът е известен с ледниците, гейзерите и горещите си извори, както и с активните си вулкани. Населението на държавата е около 316 хиляди човека, а съставът е еднороден, като повече от 90% от тях са исландци.

10 летни дестинации

Мачо-Пикчу, Перу

Перу често се нарича „земя на инките”. Това е най-известната от доколумбовите култури, която е оставила след себе си загадъчния град Мачу-Пикчу и величествените археологически разкопки на долината Куско.

10 летни дестинации

 Остров Мадейра, Португалия

Португалия присъства два пъти е моя списък с летни дестинации, но нямаше как да пропусна този красив остов, който се намира в Атлантическия океан, най-големият в архипелага Мадейра. Характерен е планинският релеф, като средната надморска височина на острова е 1300 м.

Остров Мадейра

 

Венеция, Италия

Венеция се намира в Североизточна Италия, един от символите на любовта и романтиката, който потъва всяка година с два милиметра. Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция – има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци.  Около най-големия от всички – Канале Гранде има над 170 красиви сгради датиращи от XIII до XVIII век.

10 летни дестинации

Далмация, Хърватска

Далмация обхваща голяма част от източното крайбрежие на Адриатическо море. Това е един от най-живописните и екзотични брегове на европейския континент. Заема изцяло бреговата линия на Хърватия и включва малка част от северна Черна гора. Далматинското крайбрежие е сред най-разчленените на континента, като единствено Норвегия може да се похвали с толкова разнообразна брегова линия.

10 летни дестинации

Чудните мостове, България

Скален феномен разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1500 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие на ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, което преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течението на времето изтънява на места и се срутва.

Избрах да завърша тази селекция от красиви места именно с тези Скални мостове от България, защото в нашата малка страна има много красиви и живописни места, които могат да спрат дъха ти и да те накарат да бъдеш горд, че си част от тази прекрасна страна.