Дали има човек, който да не обича палачинки … хм мисля, че не. По случай деня на палачинката, който беше на 7 март реших да напиша няколко реда за тях. Историците предполагат, че палачинките вероятно са една от първите и най-разпространена зърнена закуска, консумирана в древните общества.

Имат различни вариации – във Франция ги наричат crêpe (креп) и наподобяват нашите палачинки, в Америка ги наричат pancakes (панкейкс) и на вкус са почти като нашите, но по-мекички, защото се добавя бакпулвер.

Не мога да кажа кой от двата вида предпочитам повече, но определено понякога решавам да се поглезя и да вечерям палачинки 🙂 напук на всички правила. Едва ли има някой, който да не знае класическата рецепта за палачинки и затова не мисля да я включвам в този пост. Но предлагам нейна вариация и идея за по-специален пълнеж. Рецептата (видео ↓ най-накрая) видях от Донал и преди съм споменавала за него тук Това, което той добавя към познатата ни рецепта е разтопено масло. И сега идва най-специалното пълнежа, за него ще са ви нужни банани, краве масло и разбира се шоколад. Може да добавите ядки по ваш вкус. 


Специален палачинков пълнеж:

Банан
Краве масло
Шоколад
Ядки

Слагате в тиган 1-2 с. л. краве масло. Като се разтопи добавяте банана,който е срязан по дължина. След като го запечете от двете страни се маха от котлона. И ето най-приятната част слагате бананчето в палачинката, преди това я намазвате с шоколад, накрая добавяте нарязаните ядки. Завивате го добре да не му е студено и си го хапвате. Предупреждавам може да ви хареса ужасно много и да повторите 🙂


Американски палачинки

Аз ги приготвям като класическите палачинки, но добавям един бакпулвер и разтопено масло. Американските палачинки се правят по-малки и се изпичат малко по-бързо. Сместа е по-гъста. Разбирате кога да обърнете палачинката когато започват да се появяват балончета. Звучи странно, но е така. Те са мекички и може да ги консумирате и на другия ден.

Може да добавите към готовата смес какао и ще станат какаови. Просто не забравяйте да добавите малко повече захар. Може да ги подредите като тортичка и да си ги хапнете. Опитайте ги ще ви харесат.


Чудите се какво да вечеряте утре, ами защо не си направите палачинки. Американски или класически, с шоколад или сирене, или пък кашкавал … има много вариации. Изненадайте близките си с тази свежа идея и се насладете на вкусните палачинки.


How to make… Skinny Pancakes!